20 Eylül 2013 Cuma

SÜTLÜAŞ YANİ SÜTLAÇ ÜMİT USTA'DAN

 Merhaba 
Sütlüaş adının kökeni bu ama söylene söylene olmuş sütlaç.Sütlaç yaptım ama 
siz sütlaç yaptığıma bakmayın çünkü hiç sevmem.Bana bakliyat ürünlerinin tatlı olması hiç çekici gelmiyor.Aynen aşure de olduğu gibi tuzlusunu yapsınlar yerim :) O yüzden de hiç yemem.Rahmetli babanneciğim sütlaç yaptığı zaman bana da mutlaka muhallebi yapardı.Nur içinde yatsın.
Ama gelin görün ki eşim sütlacı çok sever.Sevmediğim ve yemediğim için yapmasını da haliyle bilmiyordum.Eşime ilk sütlaç yapma denemem fiyaskoyla sonuçlanmıştı.''Bu kadarcık pirinçle sütlaç mı olurmuş deyip pirinçleri küçümsersen eklediğin pirinçlerle de sütlaç değil sütle pişirilmiş tatlı pilav elde edersin Nuriş.'' Bahanem hazırdı ne yapayım sevmediğim ve yemediğim için yapmasını bilmiyorum.:)
Ama sonraları işin peşini bırakmadım o seviyor diye.Bir iki tarif daha denemiştim ama olmadı.Sonra bir gün  Ümit Usta'nın bu kitabı elime geçti ve bunu bir deneyeyim bakalım nasıl olacak dedim.Deneyiş o deneyiş şimdi hiç yemediğim ve sevmediğim sütlacım ev ahalisi tarafından çok seviliyor ve beğeniliyor.Ümit Usta'ya rahmet yollayayım buradan.Nur içinde yatsın.
Ümit Ustanın tarifinde sakız vardı ben sakızı koymuyorum.Damla sakızı alırsam bir gün onuda atıveririm içine Ümit Usta için.  
Gelelim malzemelere ve tarife :)
                                                        MALZEMELER
1.5 lt süt
300 gr toz şeker
3 çorba kaşığı pirinç
1.5 çorba kaşığı nişasta(eğer evede yoksa onun yerinede un koyuyorum birşey farketmiyor)
1.5 çorba kaşığı un(Ümit ustada pirinç unu yazıyor ama ben normal unla yapıyorum.)
2 su bardağı su (Bununla pirinci haşlıyoruz.)
1 su bardağı su unu sulandırmak için
1 çay kaşığı tuz
                                                        YAPILIŞI
İlk olarak sütü tencerede kaynatıyorum.Küçük bir tavada da pirinçleri iyice yumuşayasıya kadar haşlıyorum.Sütü kaynattığım tencereye yumuşayan pirinçleri ,tuzu koyup biraz da orada kaynatıyorum.Bu arada 1 su bardağı suda unu ve nişastayı eziyorum.Hiç topaklanma olmayacak şekilde.Sonra bu karışımı kaynamakta olan sütlü pirincin üstüne incecik akıtarak hızlıca karıştırıyorum.10 dakika filan kaynattıktan sonra toz şekerini ilave ediyorum.Boza kıvamına gelince eğer fırında yapacaksanız ısıya dayanıklı cam ya da güveçlere sütlacı paylaştırıyorum.Ümit usta bu paylaştırmadan önce 2 yumurta sarısını çırpıp sütlacın içirisine damla sakızı ile koyup bir taşım daha kaynattıktan sonra kaplara bölüştürüyor.Sonra kapları içerisine su koyduğum fırın tepsisine yerleştirdim.Fırını da sadece üst tarafı çalışmaya ayarlayıp tepsiyi fırına koydum.Sadece üst tarafını kızartacağım için sadece üst tarafı çalıştırdım.200 derece de fırın sütlacım hazır oldu.Bizimkilere bu ölçü yetmiyor :)
Hepsi bu kadar afiyet olsun.


SEVgiler

3 Eylül 2013 Salı

Hindistan Cevizli İrmik Topları


Malzemeler
3 su bardağı süt
7 yemek kaşığı irmik
7 yemek kaşığı şeker
1 paket toz krem şanti

Yapılışı

Krem şanti hariç diğer malzemeleri tencereye koyup katılaşasıya kadar karıştırdım.

 Koyulaşınca ocağı kapatıp soğumasını bekledim.Soğuduktan sonra bir paket toz şantiyi üstüne döküp iyice karıştırdım.
İstediğim boyutlarda yuvarlaklar yapıp hindistan cevizine buladım.Sonra doğru dolaba :)
Gerçi hindistan cevizim azdı biraz daha olaydı iyiydi.Ama böylede çok güzel oldular çerez gibi yendi.

Misafirler için hem pratik hem de lezzetli.Ayrıca kakaonuz da varsa hindistan cevizinin yarısına da bir iki  kaşık kakao koyup karıştırırsanız yarısı da kahverengi olur.
Afiyet olsun.
SEVgiler