28 Mart 2012 Çarşamba

Maden Suyu İle Yaptığım Börek

Merhaba
Bugün yine bir tarifim var.Bu böreğim çok güzel oluyor.Beğenmeyen çıkmadı şimdiye kadar hem de pratik.


Bu arada börekleri tabağa orantısız koymuşum görüntü için kusura bakmayın.
Malzemeler
5 yufka (bazı yufkaların içinde 3 tane oluyor insan fark edemeyebiliyor bazen dikkat!)
Peynir (ben marketten böreklik peynir diye alıyorum güzel oluyor ama sevdiğiniz başka bir peynir de olabilir belki denemek lazım).
Peynirli sevmeyenler için kıymalı iç de hazırlaya bilirsiniz.250-300gr kıyma yetiyor.Bol soğan doğrayıp, pişirip soğuttuktan sonra araya konulması gerekiyor.
Sıvı yağ
1 şişe maden suyu
1 yumurta


Yapılışı
   Böreği yapacağım tepsiyi bir güzel yağladım.İlk yufkayı alıp her yerini bir güzel yağladım.Ve tepsiye kenarları birazcık aşağı sarkacak şekilde serdim.
   Sonra ikinci ve üçüncü yufkaları da sırayla bir güzel sıvı yağ ile yağlayıp diğerinin üstüne koydum.Ama bu sefer hepsi tepsini içinde kalacak şekilde koydum.
   3 yufkayı yağlayıp koyduktan sonra peyniri elimle her yere yaydım.
   Sonra kalan diğer iki yufkayı da sırayla sıvı yağ ile yağlayıp tepsiye koydum.
   Bütün bu işlemlerden sonra böreği dilimlere ayırıp bir şişe maden suyunu böreğin her yerine gelecek şekilde üstüne döktüm.
   Bu şekilde buzdolabında bi yarım saat kadar beklettim.Beklediği zaman daha güzel oluyor.Hatta akşamdan hazırlayıp sabaha kadar bekletip gündüzde pişirebilirsiniz.
   Beklemeden sonra 1 yumurtayı kasede çırpıp (ben beyazını sarısını ayırmıyorum) böreğin her yerine sürdüm.Isıtılmış fırında olur soğukta olur.200-250 derecelik fırına attım.Nar gibi kızarasıya kadar pişirdim.
   Piştikten sonra fırından çıkardım üstüne elimle biraz su serptim ve hemen üstünü küçük sofram ile örttüm.Başka bir tepsi ile de örtebilirsiniz böreğin yumuşak olması için.O şekilde bi 30 dakika bekledikten sonra önceden kestiğim yerlerden bir kez daha kesip tabağa aldım.
   Mutfakta kullanılan makaslada çok güzel kesilebiliyor.Eğer varsa tabii.Ben benimkini fırını ısıtmaya aldığım zaman tepsinin içinde unutmuşum sıcaktan eriyip tepsiyle bütünleştiğinden beri kullanamıyorum:)
   Sonrada bir güzel ikram ediyorsunuz.Ya da oturup afiyetle yiyorsunuz.


Sevgiler

26 Mart 2012 Pazartesi

Hindistan cevizi sevenlere bir tatlı tarifi

Merhaba
   Dün oğlumun doğum günüydü.İki gün kutladık :).
Bayağı bir çeşit çıkardım.Ama dedim ki arada farklı bir şey de olsun daha önce ben de tatmadıkları bir lezzet.O lezzette nereden bulunur deneyip paylaşanlardan tabii ki.Değişik bir lezzet ararken en çok bloggerların yaptıklarına önem veriyorum.Hoşuma gitmişse yapmaya karar vermekte ki son mercii tarife yazılmış yorumlar oluyor.Orada da lezzetine ait bir iki güzel yorum okumuşsam tamamdır diyorum.
   İşte bu tarifi gördüğüm zaman içinde hindistan cevizi olduğunu okuyunca bir yere gidemedim zira hindistan cevizine bayılırım lezzeti bir başkadır.Girdiği yeri de güzelleştirir.Sonra yorumlara baktım orada da daha önce yapıpta beğenenleri okuyunca tarifi hemen aldım.Ve uyguladım.Sonuç çok güzeldi.Tarifi alınacak kadar güzeldi :)
   Yapılan işlere yorum yapmak gerçekten önemli...
   Gelelim tarife...




                                  KIBRIS TATLISI


 Keki için
4 yumurta
1 su bardağı şeker
3/2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı hindistan cevizi
1su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı galeta unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya


Şertbeti için
2 su bardağı su 
2 su bardağı şeker


Muhallebisi için
1litre süt
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı hindistan cevizi
1/2 su bardağı şeker
1 paket krem şanti


Yapılışına gelince
   İlk önce şerbeti pişirip bir kenarda ılımaya aldım.
Kekin yapımı için ilk önce yumurtaları ve şekeri köpürüp beyazlaşasıya kadar mikserle çırptım.Sonra diğer malzemeleri ekleyip karıştırdıktan sonra yağlanmış tepsiye döküp 180 dereceli fırına koydum.Üstü kızarana kadar pişirdim.
   Piştiğine kanaat getirdikten sonra onuda bir kenara ılımaya aldım.Kekte şerbette ılındıktan sonra şerbeti kekin her yerine gelecek şekilde döküp bir kenara kaldırdım.
   Sonra muhallebisini hazırlamaya başladım bunun için malzeme listesinde yazan krem şanti hariç  bütün malzemeleri bir birine karıştırıp ocakta koyulaşana kadar pişirdim.Muhallebi piştikten sonra hazırladığım krem şantiyi muhallebinin için koyup bir güzel karıştırdım.Ve kekinin üstüne bu muhallebiyi bir güzel yaydım.
   Sıcağı çıktıktan sonra buzdolabına kaldırdım.Dolapta durdukça lezzeti daha iyi oturuyor.Bir iki gün önceden yapılıp dolaba konulabilir.Üstünü isteğinize göre süsleyebilirsiniz.Ben bir şey koymadım.Çok güzeldi.Yiyenlerden tarifini alan arkadaşlarımda oldu.Hindistan cevizini seviyorsanız kaçırmayın derim.
   Afiyet olsun şifa olsun yağ olmasın :)
Sevgiler

23 Mart 2012 Cuma

Bir Çİft Ayakkabı

   Tam 37 ayakkabı hikayesi.Hem de hepsi birbirinden güzel, birbirinden özel ayakkabı hikayeleri.Kitabı aldığım zaman Allaaaah  kim bilir üstat ne harika şeyler araştırıp bulmuştur ne harika şekilde anlatmıştır tadından yenmez diye geçirdim içimden.Yanıldım mı?Söz konusu kitap Sunay Akın'a aitse biraz zor yanılırsın.
   Ne hikayeler ne hikayeler...
   Tamamına yakınını gözyaşları içinde okudum.Neler yaşanmış neler?İçim mi burkulmadı? Yüreğim mi sızlamadı?Gözlerim mi gülümsemedi?Neler neler öğrendim neler neler?
    Kimlerin ayakkabıları, kimlerin yürekleri yok ki içinde?
Gazi Mustafa Kemal Atatürk,Nesimi Çimen,Neil Armstrong,Charlie Chaplin ,Kemalettin Tuğcu,Nazım Hikmet,Altan Erbulak,Deniz Gezmiş,Yılmaz Güney,Fahrettin Paşa yok daha saymayayım fazla saydım zaten ,gerisi de bunların hikayeleri ile birlikte sürpriz olsun sizlere.
   Şair,ayakkabıları yakmış ama bir kitabını bile ateşe atmaya kıyamamıştır! ''diye bitiyor kitap
  Sevgili Sunay Akın'ın merakına,aklına,ellerine,yüreğine sağlık.İyi ki varsın.Ve hepte var ol.Allah'ım seni korusun.
Bu programı kaçırmışım  hazır izlemişken sevgili bloğumda da bulunsun istiyorum.
Tokyodaki ilk cami

Sevgiler...

6 Mart 2012 Salı

Kağıt Rölyef Kuşlar ve Çiçekler

Merhaba 
Geçen yazımda kağıt rölyefi öğrendiğimizden bahsetmiştim.İstanbul manzaralı kağıt rölyefi yaptıktan sonra  kağıt rölyef olarak neyi çalışabilirim acaba diye bakınırken bu resmi bulup kaydetmiştim.Ozalitçiden çıktısını aldıktan sonra hemen bunun başına oturup bitirmiştim.Bunun içinde 10 tane kullandım.Ve çerçevelettim.Çok şirin bir şey oldu.




Sevgiler

1 Mart 2012 Perşembe

Kağıt Rölyeften İstanbul Manzarası Tablo Yaptım

Merhaba 
   Sene başından beri gayretle çalışıyorum ama herşeyi tamamlamak o kadar da kolay olmuyor.Bu sene ahşap rölyefe yazıldıydım.Kursta yalnız ahşap rölyef yapmıyoruz.Füsun Hocamız bize başka rölyeflere ait projelerde yaptırıyor.İyi ki de yaptırıyor da ben de bu sayede kağıt rölyefle tanışma fırsatı buldum.Ve çok hoşuma gitti.Bu kağıt rölyef işi hem çok zevkli hemde çok güzel şeyler çalışılabiliyor.
   Hocamız bizim için İstanbul manzaralı bir resim seçmiş.Camilerin minarelerini çalışmak bizi biraz zorladı.Amma çok cami koyulmuş.

   Seçilen resme göre kat sayısı değişiyor bizim bu kağıt rölyef on kattan oluştu.Çalışmayı yaptık bitirdikte sadece onunla bitmedi tabii ki çerçevesi eksikti bunca zamandır.Onun içinde yayımlayamamıştım.Hafta sonu çerçeveye verdim dünde geldi çerçeveden.Çerçeveye girince çok daha hoş ve güzel göründü.
   Ay iyi kide yapmışım öğrenmişim.Elimde bir kaç fotoğraf daha var onlardan yapmayı planlıyorum şimdi de bakalım onlar nasıl olacak.Yabancı siteleri araştırdım da onlar da maşallah epey bir aşmışlar çok güzel işler vardı onlarda da.