7 Mayıs 2011 Cumartesi

Haşmetli Padişahımın Haşmetli Folyo Kaftanı

Merhaba
   Daha önce çalışılmamış bir şeyi çalışmak işi bir kaç kat daha zorlaştırıyor.Geçen sene sergide kaftanları görünce ben de bu sene kaftan yapmaya niyetlendim.Ama imkanlarım dahilinde arama çalışmalarım hemen sonuç vermedi.Bundan bir iki ay önce en nihayetinde bir kaftan buldum ve hemen atladım tabii ki.Ay nasıl sevinmiştim kaftan buldum diye ... 
   Ama bulduğum kaftan çerçeve yapılacak cinsten değil de  süs eşyası olarak kullanılacak cinstendi.Ama olsun hevesim kırılmadı.
   Rabia Hocamla kitaptan bir desen bulduk kaftanın ön tarafının sol yarısının kalıbını aldım deseni kalıba oturttum.Böyle zevkli başladı.Ön iki parçayı çizdim tıkladım tekrar üstünden gittim kabarttım indirdim alçıladım kenara kaldırdım sonra geldi sıra arka tarafa arkayıda ön tarafın desenlerini birleştirerek çalıştım o da aynı aşamalardan geçti.
   Ay yazarken pek kısa sürüyor ama uygularken yap yap bitmiyor.Neyse arkayı da tamamladım sıra geldi yan taraflara oraya deseni oturtup folyoya çizdim ama kol kısmı filan işin içine girince bayağı zorlandım.O kadar ki artık severek aldığım kaftandan nefret etmeye Allahım bitecekse bitsin bitmeyecekse kaldırıp atıcam artık demeye başladım.Görmek istemiyordum artık.Bu kaftanı yapasıya kadar dört beş tane tablo çıkarırdım kesin.Zira onunla beraber birkaç işte bitirdim.
   En son perşembe günü artık kenara kaldırdığım kaftan folyolarımı çıkarıp mürekkepleyip vernikledim.Cuma günü alıp kursun yolunu tuttum.Her zaman ki gibi ilk ben sonrada başkanımız Ayten abla geldi.Cuma sabahları kalabalık olmuyoruz ve herşey çok güzel oluyor.Rabia Hocamızda yorgunluktan bitap düşmüş bir şekilde geldi.Çünkü Halkalı'da sergi var ve oraya hazırlık yapıyor.
   Neyse  dedim hocam bunu ya halledelim ya da atalım gitsin.Sağolsun geldi parçaları seramiğin üstüne yapıştırmaya başladı.
   Güya kalıp çıkardık tabii bizim padişah bu sürede kilo almış kaftana sığmadı yanlardan açıklık oluştu.Benim padişah yiyip içip yatmış bu sürede bir iki sefere çıksaydı böyle olmazdı.:)Ama neyse hocam usta elleriyle onu bir güzel yapıştırdı bi şekilde ayarladı.Ama tabii bu arada espiriler gırla gidiyor sabah sabah iyi oldu.Yapıştırma işi bittikten sonra zorla bulduğum tüyü de kaftanın vücuduna dolayınca hocam hep beraber koptuk.Hatta Rabia Hocam şunu bir çekeyim de kötü hissettiğim zamanlarda bakar gülerim diye kayıt altına aldı.İki aydır kabusum olan kaftan bizi epey güldürdü.Neyse tüyle de süsledik.Eve gelince de boncuklarını yapıştırdım.
   Ama korktuğum gibi olmadı çooook güzel oldu.Rabia Hocam'ın da benim de ellerimize sağlık sağolsun hep varolsun.
   Küçücük bir iş ama ne emek ne emek var şimdi gelde her gün böyle işler çıkar da yayınla imkanı var mı yok hemen bitmiyor ki uyumasan bile imkanı yok .Zira zor iş ama olsuuun biz severek yapıyoruz her ne kadar bazen bitesiye kadar daralsakta sonu güzel oluyor.
   Aman sakın  bir yerde folyodan yapılmış bir iş görünce amaaan folyoymuş deyip geçmeyin hele ki hakkı verilerek yapılmışsa işçiliği iyi ise daha iyi inceleyin bakın anlayın fiyatına pahalı demeyin.
El emeği göz nurunun tam karşılığı olan işlerden birisi folyo.
Neyse hemen hemen herşeyi anlatmışım anlatmasam valla ayıp olurdu kaftanıma :)
Sizi kaftanımın görüntüleriyle başbaşa bırakıyorum.
   Hayatınızda herşey iyi ve güzel olsun.



















SEVGİLER

14 yorum:

Meral Sanatevi dedi ki...

Süper olmuş ellerine sağlık rölyef mükemmel görünüyor çok emek vermişsin, bir tane daha var demişsin bizim yaptığımız Istanbul temasını alt tarafı boya Istanbulu rölyef yapsan nasıl olur naçizane bir fikir benden....

Nedret dedi ki...

İnanılmaz güzel olmuş. Gördüğüm en güzel kaftan çalışması.Keçesine, seramiğine hepsine büyük fark attı güzellikte. Tebrik ediyorum. Eline, emeğine sağlık. Budur işte:)))

nrhnmrl dedi ki...

Meral sanatevi evet süper fikir ben biraz düşüneyim tasarlayayım sonrada uygulamaya geçerim.Güzel sözlerin için çoook teşekkür ederim.Sevgiler

nrhnmrl dedi ki...

Nedret ablacım çok teşekkür ederim ne güzel şeyler yazmışsın ne kadar teşekkür etsem az çok sağol sevgiler

fiamma dedi ki...

Vay vay vayyy ne yaptın can sen böyle yıktın geçtin ortalığı:) Sanırım senin bu kaftan yükseliş devrine ait pek ihtişamlı olmuş, kraliçe benim yakamı bıraksın da senin peşinden koşsun artık:))Bak ne diyeceğim bunun bir de gümüş rengini yapsana yanına hatta biraz daha büyüğünü yapsanaiayyy ne güzel olur ikisi yan yana:))Rabia ocanında seninde emeklerinize sağlık.

nrhnmrl dedi ki...

Evet ya di mi yükseliş döneminde gibi oldu hiç aklıma gelmemişti çok yaşa emi.Kraliçe beni istemez yoksa çoook uzun zaman aynı kaftanı giymek zorunda kalır.Vallahi Faiammacım bundan hele hele büyüğünden yapmam için bunda çektiklerimi tamamen unutmam lazım sağol canım ya teşekkür ederim. SEvgiler

Nihal Erpeden dedi ki...

Amanın bu ne? Ne diyeceğim şimdi? Yok, bulamadım hiç bir söz. Ellerinize sağlık.

nrhnmrl dedi ki...

Nihal Hanım çok teşekkür ederim.Sağ olun var olun

nalan dedi ki...

ben de ağzım açık yorum yapmaya geldim ,
söylenecek herşeyi kızkardeşler söylemiş valla
hayret birşey
enfes olmuş.

nrhnmrl dedi ki...

Nalan ablacım seni yorumunu görmek ne güzel güzel sözlerin için de ayrıca çooook teşekkür ederim.

suat dedi ki...

çok ilginç gerçekten ilginç folyo çalışman güzel ama tüyleri fazla abartmışsın. hiç hoş durmamış. çıkartabiliyorsan çıkart illa kürk gibi birşey koymak istiyorsan gerçek kürk gibi bir şey koy bu biraz fönlü kürk gibi olmuş ;)) ama bir folyo uzmanı olarak fikrim çok iyi bir çalışma tebrik ederim. ama dediğim gibi o tüyleri kaldır...

nrhnmrl dedi ki...

Suat Bey yorumunuz beğeniniz ve eleştiriniz için çok teşekkür ederim.
O tüyü koymak zorundaydım hatta ikinci defa yaptığımada koydum çünkü bu seramiğin üstüne kaplama yapıldığından ve parça parça çalışıldığından dolayı yapıştırdıktan sonra ekleme yerleri hoş görünmüyordu.Gerçek kürke gelince gerçeğine karşıyım kullanmam görüş meselesi hem istesem de bu saatten sonra onu değiştiremem çünkü şimdi onun sahibi ben değilim bir Japon :) Feshane'de sergideyken Bir Japon çok beğenip alıp gitmiş demek ki o da benim gibi yakıştırmış.
Tekrar teşekkürler saygılar.

suat çetindağ dedi ki...

Siz daha önce bana yorum yapmıştınız zannediyorum.Size değer verdiğimden yorum yaptım.Sakın alınmayın çok güzel olmuş sadece cok kabarık koymuşsunuz sanatçıların ki gibi ben kapalı çarşıda yapay kürkler gördüm gerçek derken bende karşıyım yanlış anlaşılmasın. Satıldığına da çok sevindim. beğenilmeyecek gibi değil çünkü Allahın caponu buraya gelip almış tabi onların memleketinde böyle güzel sanat yapan yoktur. Bu arada bende bir kaftan yaptım bloğuma beklerim sizde bana eleştiri yapın çok ısrar ediyorum. onaya gerek kalmadan yayınlanır. Saygısızlık yaptıysam özür.
buda benim blog sitelrimden bir tanesi hepsine bakın arka sayfalarda folyo sanatı da var.
http://sanatimfolyo.blogcu.com/
saygılarımla

nrhnmrl dedi ki...

Suat Bey merhaba yazarak anlaşmak gerçekten zor oluyor insan başka bir şey düşünüp yazarken karşıdaki okuyunca yazan kişinin ne düşünüp yazdığını kestiremediğinden kötüye yoruyor.
İnanın alınmadım yapılan eleştirilere her zaman açığım eleştiriniz için teşekkür ederken yürekten ettim.Alınganlıktan değil.Beğendiğinize çok sevindim.Çünkü benim için bu işi bilenlerin yaptığı eleştiriler her zaman çok daha önemlidir.O kaftanı yapmak üç ayımı filan aldı.Dediğim gibi bağlantı yerlerini kapatmak için yapıştırdım.Folyoda sarı olunca ona uygun renkte tüy bulmakta zorlandım.En son yapıştırdığımı buldum rengide tutunca tamam dedim.Dediğiniz gibi daha uygun bir şey bulursam ve elimdeki de satılmazsa o zamana kadar onun tüylerini değiştiririm.Başkada yaparmıyım bilmiyorum çünkü çok tık tığı var ince desen çok zorladı beni.Bakalım eğer elimdeki de satılırsa heveslenip yaparım belki :)
Sizin kaftana gelince tam Sülümana layık olmuş ellerinize sağlık. sadece gözüme batan yaka ve kollara koyduğunuz mavi çiçekli bölüm oldu Orayıda beden kısmındaki gibi gibi beyazla geçseydiniz diye düşündüm tekrar ellerinize sağlık her zaman yorumlarınızı beklerim.
Saygılar
Nurhan Meral