20 Ağustos 2008 Çarşamba

FOLYO GEMİ TABLOSU

Folyoyu alıyoruz desenimizin büyüklüğüne göre folyodan kesiyoruz.Kestiğimiz folyoyu cetvel yardımıyla düzgünleştiriyoruz.Bu işleme ütüleme deniliyor.
Daha sonra desenimizi folyonun üstüne bant yardımıyla yapıştırıyoruz.Bitmiş tükenmez kalemle desenin üstünden gidiyoruz.Desen bitikten sonra kağıdı folyonun üstünden çıkartıyoruz.Çizdiğimiz yer ön tarafı oluyor.
Gemiyi yapmak için tersini çeviriyoruz havlunun üstüne folyomuzu koyuyoruz.Yelkenlerini rapido silgisi ile fazla olmayacak ölçüde şişiriyoruz.Gemimizin gövdesinde bazı yerleri arkadan yine pergel ile mineflonun üstünde tıktıklıyoruz,bazı yerlerine de kesik kesik çizgiler atıyoruz.Yelkenlerin yanlarındaki çubuklarada tahta görünümü vermek için kesik çizgiler atıyoruz.Yelkenlerin şişirdiğimiz kısımların altında kalan kısınları ise folyonun önünü çeviriyoruz Şişirdiğimiz yerin altında kalan yerleri bu sefer önden indiriyoruz.Geminin altında kalan kısımlarada önden ve arkadan dalgalar yapıyoruz. En son bütün kenarlardan tükenmezimizle bastırarak gidiyoruz.Ki mürekkepleyeceğimiz zaman mürekkep dursun.
Daha sonra eşit ölçüde geç donan ve çabuk donan alçıdan alıp karıştırıyoruz buna tutkal katıp çok sıvı olmayacak çokta katı olmayacak şekilde bir alçı hazırlıyoruz.Gemimizi bir havlunun üstüne koyuyoruz hazırladığımız alçıyı geminin her yerine dolduruyoruz düzleştiriyoruz ve üzerine heryerine gelecek şekilde peçete kapatıp hafif bastırıyoruz.
Alçımız iyice kuruyunca cam sille gemimizi üç kez iyice siliyoruz.Rapido mürekkebini fırça yardımıyla geminin heryerine sürüyoruz.İki üç dakika kuruduktan sonra bir kuru bez yardımıyla üstte kalan fazlalıkları siliyoruz.
Daha sonra verikliyoruz.Vernik kuruyunca ön taraftan indirdiğimiz yerlerden falçata ile fazlalıkları kesip çıkartıyoruz.Gemiyide makasla kenarlarından kesiyoruz.
Ben çerçevemi kendim hazırladım isteyen gemisini çerçevecide çerçevelettirebilir.
Kendiniz yapmak isterseniz eğer. Geminizin boyutlarına göre tahta kestiriyorsunuz.Beyaz tülbentlerden alıp onları katlayıp dikdörtgen biçimde kesiyoruz.Kestiğimiz parçaları tutkala batırıp istediğimiz şeklivererek dört tarafını bu şekilde geçiyoruz. İyice kuruttuktan sonra bunlar iyice sertleşiyor.
İstediğimiz boyayı alıyoruz ben mavi tecih ettim deniz görüntüsü versin diye.Her yerini iyiyice boyuyoruz tahatayıda boyuyoruz yine aynı şekilde folyodan bulutlar hazırlayıp bırakıyoruz. Çerçeve iyice kuruduktan sonra gemimizi alıyoruz iyi bir yapıştırıcıyı diş fırçası yardımıyla geminin arkasına sürüyoruz.Daha sonra gemimizi tablomuza yapıştırıyoruz.İstediğimiz yere bulutlarıda yapıştırıyoruz.
Parmak yaldızdan çerçevemizin istediğimiz yerlerine sürüyoruz. En sonda tablomuzu yat verniği ile vernikliyoruz.Arkasınada duvara takmak için aparat takıyoruz.Gururla duvara asıyoruz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

folyo yaparken kullandıgın desenleri ekleyebilirmisin ben nette aramama ragmen hiç güzel bişey bulamadım özellikle tavuskusunu.acill

nrhnmrl dedi ki...

adınız ne bilmiyorum ama desen ekleyemem çünkü desenleri ekleyebilecek tarayıcım yok :)