27 Ağustos 2008 Çarşamba

FOLKLORİK KİTRE BEBEK







Folklorik kitre bebek yapımı 19.yy da başladı.Kaynaklardan öğrenildiğine görede ilk folklorik kitre bebeği Ankaralı Zehra Müfit yapmış.
Kitrenin yapıştırıcı olarak kullanıldığı bu bebek yapımında iskelet kısmı tel ile oluşturuluyor.Telin üzerine iplik, pamuk ve kağıt kitre yardımıyla yapıştırılarak beden şekillendiriliyor.Ten rengi boyanıyor.Sonrada yaptığınız bebeğe uygun kıyafetler dikip giydirilerek bebek tamamlanıyor.Tabii ki anlatmak her zaman çok kolaydır.Yapımı ise çok sabır ve emek isteyen , güçlü bir estetik duygusu ve bilgi gerektiren bir sanat dalı.
Bu alanda araştırmalarım sonucunda bulduğum dereceleri olan üç sanatkar buldum.Mutlaka bu işi icra eden bilmediğim ve duymadığım sanatkarlar vardır.Hepsinin ellerinden öpüyorum.Bu işi yapan herkesin ellerine sağlık diyorum.
Bu sanatı icra edenler; Lütfiye BATUKAN , Nimet DOLLS , Selma K. YURTLU
Yukarıdaki bebekler Selma hocanın öğrencisi olan ve şu anda Antalya il kültür müdürlüğünde çalışan benim kardeşim dediğim Aysun Çobanoğlu'na ait.Aysun'un da bu konu ile ilgili bir yazısı bulunuyor.Onada buradan ulaşabilirsiniz.Aysun ÇOBANOĞLU.

Hiç yorum yok: